מה הייתם מוכנים לתת כדי להיות אנרגטים שעה נוספת?
כל בוקר אתם מרגישים עייפים? בקושי מתעוררים וחייבים כוס קפה כדי להתניע?
יש מצב שהעייפות שלכם היא איתות ראשון לחוסר איזון הורמונלי.
אתם עייפים? כבר בבוקר אתם מתעוררים עייפים ורק מחכים לרגע שתחזרו שוב למיטה כדי לישון?
חשוב שתהיו מודעים לנושא העייפות ובצעדים קטנים תוכלו לשנות את המצב
איך תדעו אם אתם סובלים מעייפות?
ענו על 5 השאלות הבאות:
- אתם מתעוררים עייפים בבוקר?
- אתם שותים יותר מ-3 כוסות קפה במהלך היום?
- אתם הולכים לישון אחרי שעה 22:00 בלילה?
- בשעה 10:00 ובשעה 14:00 האנרגיה שלכם צונחת ואתם חייבים קפה או משהו מתוק?
- אתם מנשנשים דברים מתוקים במהלך היום?
אם עניתם "כן" על 2 שאלות או יותר, אז אתם כנראה מתמודדים עם עייפות שהמקור שלה הוא חוסר איזון הורמונלי.
מה הסיבה לעייפות שלכם?
לעייפות יש מספר גורמים
- מערכת העיכול – בשנים האחרונות התגלה איבר חדש במעיים, 'מיקרוביום'. זה השם שהמדענים נתנו לאוכלוסיה המופלאה של טריליוני חיידקים מסוגים שונים שחיים איתנו בשיתוף פעולה. הם משפיעים על יכולת ריכוז, חשיבה, מייצרים ויטמינים, מפיגים גזים ועוד. כאשר אוכלוסיית המיקרוביום נפגעת, בגלל תזונה לא נכונה, סטרס או תרופות יש לזה השפעה על האנרגיה שלכם. לרוב המצב גורר גם צמיחת-ייתר של פטריה במעיים שנקראת קנדידה, היא אוהבת סוכר ובצקים וגורמת לעייפות.
- בלוטת התריס – תת פעילות סמויה של בלוטת התריס – עלולה לגרום לעייפות כמו גם לנשירת שיער, מצבי רוח, חוסר מוטיבציה ולעוד 300 סימפטומים שמתועדים בהקשר של חוסר איזון בהורמון הפעיל של בלוטת התריס. מי שסובל מעייפות חייב לבדוק בדם שלו את כמות ההורמונים הפעילים של בלוטת התריס: TSH, Free T3, Free T4 .
- בלוטת אדרנל – בגוף יש 2 בלוטות אדרנל (יותרת הכליה), נמצאות מעל הכליות וקוראים להן גם בלוטות הסטרס. הן פועלות במרץ כשאתם בלחץ ומייצרות הורמונים כמו קורטיזול ואדרנלין (אפינפרין ונור-אפינפרין). בחיים המורדניים יש לנו הרבה סטרס ובלוטת האדרנל פועלת בלי הפסקה. העומס הזה שוחק את הבלוטות, משבש את ייצור ההורמונים והתוצאה היא עייפות.
- תזונה – כדי להפיק אנרגיה הגוף זקוק לחומרי גלם שמגיעים מהאוכל שאתם אוכלים. תזונה לא מאוזנת תפריע לייצור האנרגיה. תזונה שעשירה בסוכר, שומן מתועש וקמח לבן תכביד על אברי הניקוי של הגו וזה גורם לעייפות.
- המיטוכונדריה – נעים להכיר. איבר קטנטן שנמצא בציטופלסמה של התא. זה ה'כור האטומי' לייצור אנרגיה בתא אליו מגיעים רכיבי המזון ביחד עם הורמונים ואנזימים במטרה להפיק אנרגיה. כשיש חוסר איזון הורמונלי עם בלוטת התריס או מחסור בויטמינים פעילות המיטוכונדריה עלולה להשתבש איתה יעילות הפקת האנרגיה תפגע.
אז מה עושים?
כדי להצליח לשנות את המצב, חשוב שיהיה אבחון של הגורם לעייפות.
- מתחילים בבדיקות דם שגרתיות שעושים בקופת חולים. נרצה לבדוק את המצב ההורמונלי של בלוטת התריס: TSH, Free T3, Free T4, טסטוסטרון ואסטרדיול (לגברים), אסטרדיול ופרוגסטרון לנשים, גם שומנים בדם, כימיה כללית, ויטמין D, B12, תפקודי כבד, וירוסים כמו CMV , HBV ומערכת החיסון.
- מדידת טמפ' הגוף – נתון חשוב לכמה חום הגוף מצליח לייצר, זו האנרגיה שמרגישים.
עם המידע מבדיקות הדם וטמפ' הגוף נבנה תוכנית מותאמת לך אישית שכוללת: תזונה, תפריט ומתכונים. תוספי מזון, פעילות גופנית מתאימה, שינה וסגנון חיים שיתמוך בספיגה גבוה ממערכת העיכול ואיזון הורמונלי.
קבלו 3 טיפים כדי להתחיל בשינוי
- קדימה ירקות טרים! כל מה שצריך זה רק לשטוף ולחתוך! מלפפון, חסה, גמבה, עולש, גזר או קולורבי – שוטפים, חותכים ואוכלים.
- שתו יותר מים! זה יעזור לעיכול תקין ויציאות. במהלך היום לשתות מים, לפחות 10 כוסות ביום. זה יעירו אתכם יותר מכל משקה אחר.
- יציאות! חברים בלי יציאה סדירה אחת ביום האנרגיה בגוף לא תזרום ותהיו עייפים. אם אתם סובלים מעצירות, טפלו בזה יש לזה פתרון.
אל תשלימו עם עייפות, זה עלול להיות הסימן הראשון לחוסר איזון הורמונלי ואם לא מטפלים המצב יחמיר.
- התחילו מאיבחון נכון של בדיקות הדם שלכם
- תתקדמו בצעדים קטנים ועקביים לשינוי בתזונה ובסגנון החיים
- כך תוכלו להנות מאנרגיה וגוף בריא להגשים את כל החלומות שלכם
רוצים לטפל בעייפות? אתם יכולים לפנות אלי בטלפון 053-3384575 או במייל PAZITHP@GMAIL.COM, נשוחח ואכוון אתכם איך לשפר את המצב.
אין במאמר זה כדי להחליף יעוץ/אבחון/טיפול רפואי. הדברים שכתובים כאן הם דעה שמסתמכת על ספרות, התנסותי אישית ומקצועית כנטורופתית.
מעבר לקריאת המאמר של דר' ארדיטי בנושא בלוטת התריס לחצו כאן